Over de Website

Het proeven van bier heeft niet alleen te maken met wat je ziet, ruikt of proeft, maar er zijn ook nog een aantal andere factoren die kunnen meespelen. Deze factoren, zoals bijvoorbeeld schuim, koolzuur kunnen per fles/seizoen/brouwsel verschillend zijn en zelfs enkele smaak componenten kunnen per keer afwijken. Toch proberen de brouwers dit zoveel mogelijk te voorkomen. Hierdoor kan het toch zo zijn dat de informatie bij het bier niet overeenkomt zoals u ze misschien zult waarnemen. Ook de omstandigheid waarin je bier proeft kan verschil uitmaken, zoals sfeer, omstandigheden en locaties. Deze afwijkingen kunnen dan komen door één of meerdere van de bovengenoemde verschillen.

Ook zijn erbij de bieren en brouwerijen een aantal kenmerken te vinden. Een belangrijk bierkenmerk is de bierstijl of soms ook wel biertypen genoemd. Er ligt officieel nergens vast wat de onderverdeling is van de bierstijlen en daarom maakt deze website gebruik van verschillende gegevens bronnen om een zo goed en niet te complex overzicht te geven. Omdat de bierwereld nooit stil staat zal dit overzicht af en toe veranderen omdat brouwerijen experimenteren en er hierdoor soms nieuwe bierstijlen bijgekomen. 

Ook over de brouwerijen is informatie te vinden en soms worden brouwerijen ook in categorie onderverdeeld, ook hiervan heb ik nog geen officiële onderverdeling van terug kunnen vinden, dus heb ik voor de de Beerguide gekozen voor de volgende categorisatie;

 • Bierbrouwerij
  Een zelfstandige productie-eenheid, fiscaal bekend als accijnsgoederenplaats, waar de productie van de wort plaatsvindt, al dan niet onderdeel van een concern.
 • Brouwerijhuurder
  Een zelfstandige onderneming die onder een eigen naam maar zonder eigen brouwerij met een vaste regelmaat handelt in bepaald(e) bier(en) naar eigen receptuur en deze als hoofdactiviteit zelf commercialiseert.
 • Zelfbrouwer
  Natuurlijk persoon die in vrije tijd bier brouwt voor eigen consumptie en waarover geen accijns wordt betaald.
 • Bierhandelaar
  Onderneming die zich, onder eigen naam, hoofdzakelijk met het commercialiseren van bieren van anderen bezig houdt.

Niet alle brouwerijen zijn ook meer zelfstandig, sommige zijn door verschillende omstandigheden overgenomen en wanneer daar geen mogelijkheid toe was hebben ze zelfs de deuren moeten sluiten in een bepaald jaar.

Ik heb alle informatie op de Beerguide met veel zorg zo compleet mogelijk proberen samen te stellen, maar als u denkt dat er bepaalde zaken anders zijn , voel u zo vrij om mij dit te melden. Dat kan via e-mail adres beerguidenl [at] gmail.com

Ook zou deze site niet bestaan zonder de hulp van mijn familie, vrienden, collega's en natuurlijk de brouwerijen en cafés. Velen willen mij helpen om deze website zo compleet mogelijk te maken, door de bieren of bieretiketten mee te sturen. Als je bieren of bieretiketten hebt gezien die nog niet op deze website staan en als je denkt dat ze er echt op moeten staan, stuur ze dan gerust naar mij. Je maakt dan niet alleen mij maar ook andere bezoekers van deze website ermee blij.