Beer Guide

Over de website

De beer guide kunt u goed gebruiken als referentie, naslagwerk of als een biergids wanneer u informatie zoek over bepaalde bieren, maar ook wanneer u zelf aan het proeven bent. Sinds dat de naam van de website is verandert is er meer informatie te vinden bij de bieren of brouwerij en word deze in de onderliggende paragrafen verduidelijkt.

Kenmerken die bij een bier voorkomen:

Proeven:

Bij het proeven zijn er 5 basis smaken, zoals je hier links in de afbeelding kunt zien. Deze smaken zijn op verschillende plekken te herkennen op de tong, maar het proeven van bier heeft niet alleen te maken met wat je proeft, ruikt of ziet, er zijn ook nog een aantal andere factoren die mee kunnen spelen, zoals het glas, de schuimkraag, koolzuur gehalte wat per fles/seizoen/brouwsel verschillend kan zijn en zelfs enkele smaak componenten die per keer kunnen afwijken. Toch proberen de brouwers dit zoveel mogelijk te voorkomen. Hierdoor kan het toch soms zo zijn dat de informatie die ik bij het bier heb gezet niet overeenkomt zoals u ze misschien zult waarnemen. Ook omstandigheid waarin je bier drinkt kan ervoor zorgen dat de belevenis bij het proeven verschild kan zijn, denk hier dan aan bijvoorbeeld de sfeer, omstandigheden en de plek waar je bent.


Bierstijlen:
Bij het proeven van een bier is een belangrijk bierkenmerk de bierstijl of soms ook wel biertypen genoemd. Er zijn ontzettend veel verschillende bierstijlen en op deze website is gebruik gemaakt van de onderverdeling zoals die bij Brewers Association Beer Style Guidelines is gemaakt in 2019, maar in de loop van der jaren zijn er bierstijlen bijgekomen omdat brouwerijen experimenteren. Ik heb voor deze indeling gekozen, omdat nergens in de wereld een vaste indeling is vastgelegd. Doordat bieren geplaatst worden in een bierstijl kunnen vaak meerdere ingredienten gemakkerlijker herkend worden tijdens het proeven of het vergelijken van een bier van een andere brouwerij wat in dezelfde bierstijl is geplaatst. Ingredienten zijn dus bepalend voor een bierstijl.


EBC / EBU:
Twee andere kenmerk die vaak terug te vinden zijn bij een bier zijn EBC en EBU/IBU. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? European Bitterness Unit (EBU) is ene Europese eenheid voor de bitterheid van bier. Hoe hoger de EBU waarde is, hoe bitterder het bier is. European Brewery Convention (EBC) is een Europese afspraak over de maatstaaf van het bepalen van de kleur van bier. Hoe hoger de EBC, hoe donkerder het bier van kleur.


Kenmerken die bij een brouwerij voorkomen:

Brouwerij:
Ook over de brouwerijen is informatie te vinden en soms worden brouwerijen ook in categorie onderverdeeld, ook hiervan heb ik nog geen officiële onderverdeling van terug kunnen vinden, dus heb ik voor op de website gekozen voor de volgende categorisatie;

  • Bierbrouwerij
    Een zelfstandige productie-eenheid, fiscaal bekend als accijnsgoederenplaats, waar de productie van de wort plaatsvindt, al dan niet onderdeel van een concern.
  • Brouwerijhuurder
    Een zelfstandige onderneming die onder een eigen naam maar zonder eigen brouwerij met een vaste regelmaat handelt in bepaald(e) bier(en) naar eigen receptuur en deze als hoofdactiviteit zelf commercialiseert.
  • Zelfbrouwer
    Natuurlijk persoon die in vrije tijd bier brouwt voor eigen consumptie en waarover geen accijns wordt betaald.
  • Bierhandelaar
    Onderneming die zich, onder eigen naam, hoofdzakelijk met het commercialiseren van bieren van anderen bezig houdt.
Ook niet alle brouwerijen zijn meer zelfstandig en sommige zijn overgenomen door andere brouwerijen en vallen daarmee onder een groep. Deze overnames kunnen door allerlei verschillende oorzaaken zijn gebeurt en dat geld natuurlijk ook voor brouwerijen die niet meer bestaan.


Bedankje:
Tevens zou deze site niet kunnen bestaan zonder de hulp van mijn familieleden, vrienden, collega's en natuurlijk niet te vergeten de brouwerijen en cafes. Vele vinden het leuk om mij te helpen om deze website zo compleet mogelijk te maken, door het opsturen van de bieren of bieretiketten. Indien jullie bieren of bieretiketten hebben die nog niet op deze website staan, dan kunnen jullie mij altijd benaderen info[at]beerguide.nl en hiermee zouden jullie mij en de overige bezoekers van deze website veel plezier meedoen, zodat de website nog completer wordt.



4
Basis ingredienten