Beer Guide |
|
De beer guide kunt u goed gebruiken als referentie, naslagwerk of als een biergids wanneer u informatie zoek over bepaalde bieren, maar ook wanneer u zelf aan het proeven bent. Sinds dat de naam van de website is verandert is er meer informatie te vinden bij de bieren of brouwerij en word deze in de onderliggende paragrafen verduidelijkt.
Kenmerken die bij een bier voorkomen:
Proeven:
Bij het proeven zijn er 5 basis smaken, zoals je hier links in de afbeelding kunt zien. Deze smaken zijn op
verschillende plekken te herkennen op de tong, maar het proeven van bier heeft niet alleen te maken met wat je proeft, ruikt of ziet, er zijn ook nog een aantal andere factoren die mee kunnen spelen,
zoals het glas, de schuimkraag, koolzuur gehalte wat per fles/seizoen/brouwsel verschillend kan zijn en zelfs enkele smaak componenten die per keer kunnen afwijken. Toch proberen de brouwers dit zoveel
mogelijk te voorkomen. Hierdoor kan het toch soms zo zijn dat de informatie die ik bij het bier heb gezet niet overeenkomt zoals u ze misschien zult waarnemen. Ook omstandigheid waarin je bier drinkt kan
ervoor zorgen dat de belevenis bij het proeven verschild kan zijn, denk hier dan aan bijvoorbeeld de sfeer, omstandigheden en de plek waar je bent.
Bierstijlen:
Bij het proeven van een bier is een belangrijk bierkenmerk de bierstijl of soms ook wel biertypen genoemd. Er zijn ontzettend veel verschillende bierstijlen en op deze website is gebruik gemaakt van de
onderverdeling zoals die bij Brewers Association Beer Style Guidelines is gemaakt in 2019, maar in de loop van der jaren zijn er bierstijlen bijgekomen omdat brouwerijen experimenteren. Ik heb voor deze
indeling gekozen, omdat nergens in de wereld een vaste indeling is vastgelegd. Doordat bieren geplaatst worden in een bierstijl kunnen vaak meerdere ingredienten gemakkerlijker herkend worden tijdens het
proeven of het vergelijken van een bier van een andere brouwerij wat in dezelfde bierstijl is geplaatst. Ingredienten zijn dus bepalend voor een bierstijl.
EBC / EBU:
Twee andere kenmerk die vaak terug te vinden zijn bij een bier zijn EBC en EBU/IBU. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? European Bitterness Unit (EBU) is ene Europese eenheid voor de bitterheid van
bier. Hoe hoger de EBU waarde is, hoe bitterder het bier is. European Brewery Convention (EBC) is een Europese afspraak over de maatstaaf van het bepalen van de kleur van bier. Hoe hoger de EBC, hoe
donkerder het bier van kleur.
Kenmerken die bij een brouwerij voorkomen:
Brouwerij:
Ook over de brouwerijen is informatie te vinden en soms worden brouwerijen ook in categorie onderverdeeld, ook hiervan heb ik nog geen officiële onderverdeling van terug kunnen vinden, dus heb ik voor op
de website gekozen voor de volgende categorisatie;
Bedankje:
Tevens zou deze site niet kunnen bestaan zonder de hulp van mijn familieleden, vrienden, collega's en natuurlijk niet te vergeten de brouwerijen en cafes. Vele vinden het leuk om mij te helpen om
deze website zo compleet mogelijk te maken, door het opsturen van de bieren of bieretiketten. Indien jullie bieren of bieretiketten hebben die nog niet op deze website staan, dan kunnen jullie mij altijd
benaderen info[at]beerguide.nl en hiermee zouden jullie mij en de overige bezoekers van deze website veel plezier meedoen, zodat de website nog completer wordt.